Esprit

Esprit je medzinárodná mladistvá značka, ktorá navrhuje, vyrába a distribuuje oblečenie a módne doplnky pre ženy, mužov aj deti. Esprit ponúka elegantné, luxusné a zároveň cenovo dostupné oblečenie a prináša novosť a štýl do života. Spoločnosť Esprit sa preslávila aj svojou angažovanosťou v sociálnych otázkach. Stavia svoj image na záväzku uvedomovania si takých problémov, ako je AIDS či ochrana životného prostredia. Dnes má Esprit svoje obchody rozosiate v štyridsiatke krajinách sveta, na začiatku však stáli dvaja mladí ľudia zo San Franciska, ktorí mali len sen.
Zdroj: fashionising.com

Písal sa rok 1964 a ctižiadostivá návrhárka zo San Franciska Susie Russel práve spomalila na ceste neďaleko jazera Tahoe v Kalifornii, aby mohla nabrať stopára. Stopárom je Doug Tompkins - horolezec a nádejný olympijský lyžiar. Obaja mali vtedy dvadsaťjeden rokov, vzali sa o šesť mesiacov neskôr.

O štyri roky neskôr Doug a Susie začali predávať prvé oblečenie Esprit so svojou dodávkou, riaditeľstvom podniku bol potom Tompkinsnov sanfranciský byt. Napriek týmto nie príliš dobrým podmienkam sa obchod vyvíjal a rástol dosť rýchlo. Na začiatku sedemdesiatych rokov sa z Esprit stala akciová spoločnosť a bola zapísaná do registra ako "Esprit de Corp". Na konci sedemdesiatych rokov potom tržby dosiahli až 120 miliónov amerických dolárov a Doug sa Susie uzavreli partnerstvo s Hong Kongom a Nemeckom a zámer vytvoriť medzinárodnú sieť predajní bol na dosah.

Rok 1995 znamenal pre Esprit aj rozšírenie sortimentu. Okrem dámskeho, pánskeho a detského oblečenia začala vyrábať aj okuliare, hodinky, posteľná bielizeň či ponožky.
V ďalších rokoch sa firma Esprit sústredila hlavne na rozšírenie do celého sveta, a tak dnes - po štyridsiatich rokoch - môžeme nájsť obchody Esprit v štyridsiatich krajinách sveta.


Súvisiace kľúčové slová: esprit obuv, esprit hodinky, esprit obchod

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára